
آموزش دستورات Diskpart – بخش دوم
توجه: برای بکار بردن اغلب فرمان های diskpart نیاز به فرمان های جانبی است. در تصاویر این متن آموزشی، فرمان اصلی با رنگ زرد و فرمان های جانبی با رنگ سبز مشخص شده اند.
توجه2: در صورتی که قصد اجرا و تست دستورات آموزش داده شده در این مقاله را دارید، پیشنهاد می کنیم حتما از نرم افزار های مجازی سازی مانند VirtualBox ، Hyper-V یا VMWare و در صورت عدم دسترسی به آن ها از یک فلش مموری استفاده کنید. تست این دستورات بر روی Disk اصلی کامپیوترتان ممکن است باعث پاک شدن و از دست رفتن اطلاعات گردد.
Attach
با این فرمان می توانید یک فایل VHD را به عنوان یک دیسک مجازی(VDisk) Attach کنید. البته قبل ازین کار باید فایل VHD را Select کرد.
[Attach VDisk [noerr
می توانید این فایل VHD را به صورت ReadOnly ، Attach کنید:
[Attach VDisk ReadOnly [noerr
Clean
از این دستور استفاده نکنید برای Format کردن Partition یا Volume . این دستور مختص Disk است.
این فرمان هارد دیسک مورد نظر را به طور کامل پاک می کند و حتی هر گونه تنظیمات مربوط به پارتیشن بندی و فرمت ها را هم از بین می برد.دقت کنید که این فرمان فقط روی Disk اعمال می شود نه Partition یا Volume.

توجه : قبل از استفاده از این دستور حتما به Disk ای که Select می کنید توجه کنید. در صورتی که یک Disk را اشتباها Select کنید ، تمامی Partition ها و اطلاعات آن ها را از دست خواهید داد.
نکته فنی: فقط زمانی از Clean All استفاده که واقعا ضروری باشد، در غیر این صورت Clean بسیار سریع تر است. دلیل این توصیه، زمان گیر بودن Clean All و پاک کردن هارد دیسک به گونه ای که احتمال ریکاوری کردن اطلاعات قبلی خیلی پایین است، می باشد. برای یک فلش 8 گیگابایتی حدود 25 دقیقه طول کشید تا Clean All شود!! تصور کنید برای یک هارد 500 گیگا بایتی یا 1 ترابایتی چقدر طول خواهد کشید.
Compact
همان طور که از نامش پیداست در فشرده سازی مورد استفاده قرار می گیرد. ولی تصور نکنید که هر فایلی را می تواند فشرده کند!
فایل های VHD بسیار سودمندند و حتی می توان روی آن ها یک سیستم عامل مجزا نصب کرد و روی هر کامپیوتری پیاده سازی کرد. اما حجم فایل های VHD ممکن است ناخوشاید! باشد. برای کاهش حجم فایل های VHDمی توانید از Compact استفاده کنید.

نکته اول: برای فشرده کرده حتما باید فایل VHD را به صورت ReadOnly ، Attach کنید.
نکته دوم: فقط فایل های VHD که از نوع Expandable هستند قابلیت فشرده شدن را دارند.
Convert
با دستور Conver می توانید نوع دیسک را تغییرمی دهد. اما نوع دیسک چیست؟ چند نوع دیسک وجود دارد ؟
هر دیسک به بخش های کوچکتری تقسیم میشود که Sector نام دارد. هر پارتیشن مجمومه ای از Sector هاست. آدرس شروع و طول هر پارتیشن و Sector های زیر مجموعه آن، در یک جدول(در داخل خود دیسک) ذخیره می شود. به سیستم و فرمت خاص ذخیره شدن این جدول در هارد، MBR گفته می شود. فایل های مربوط به MBR در هنگام Boot شدن کامپیوتر توسط BIOS خوانده می شوند تا پارتیشن یاپارتیشن هایی که می توانند کامپیوتر را Boot کنند پیدا شوند. هم چنین سیستم عامل برای پیدا کردن آدرس پارتیشن ها و اطلاعات مربوط به آنها به جدول MBR مراجعه می کند.
البته MBR ، پارتیشن هایی با ظرفیت حداکثر 2 ترابایت را شناسایی می کند به همین دلیل برای پارتیشن های بیش از 2 ترابایت GPT طراحی شد که محدودیتهای MBR را نداشته باشد.
نکته: در هنگام Clean کردن یک هارد، جدول MBR یا GPT آن هم پاک میشود. برای تبدیل هاردِ MBR به GPT و بالعکس، حتما باید هارد را از قبل Clean کرده باشید.
نکته دوم: برای پارتیشن های کمتر از 2 ترابایت تفاوتی میان MBR و GPT مطرح نمی شود.
کافیست List Disk را وارد کنید تا این قضیه را در مورد دیسک های خود بررسی کنید. کامپیوتر من دو دیسک دارد (هارد و فلش) برای هر دوی آنها گزینه GPT فعال نیست(بدون ستاره اند) و این یعنی از نوع MBR هستند.
دستور Convert به همراه Option ها:
Convert Basic
این فرمان دیسکDynamic را به Basic تبدیل می کند.
Convert Dynamic
دیسک Basic را به Dynamic تبدیل می کند.
Convert GPT
دیسک MBR را به GPT تبدیل می کند.
Convert MBR
دیسک GPT را به MBR تبدیل می کند.
اما دیسک های Dynamic و Basic چه تفاوتی دارند؟
به طور ساده و خلاصه باید گفت که از نوع Dynamic به طور رایج در سرور ها استفاده می شود. و بیشتر کامپیوتر های کلاینت که معمولا یک دیسک بیشتر ندارند از نوع Basic هستند. با تبدیل دیسک ها از Basic به Dynamic امکان Raid کردن Volume ها بوجود می آید که بسیار ارزشمند می باشد. به طور کلی در دیسک های Dynamic می توانید Volume هایی از نوع زیر ایجاد کنید:
1. Simple volume
2. Spanned volume
3. Mirrored volume
4. Striped volume
5. RAID 5 Volume
بحث هارد های Dynamic و Basic توضیح مفصلی نیاز دارند که در اینجا نمی توان آن را گنجاند. برای توضیحات بیشتر می توانید به کتاب Configuring Windows Seven (70-680) از دوره MCITP مراجعه فرمایید.
در تصویر زیر میبینید که روی یک فلش مموری Convert GPT را اجرا کردم ولی چون فلش را Clean نکرده بودم Convert با اشکال روبرو شد. پس از دستور Clean ، فلش با موفقیت Convert شد:
Create
ساختن Partition ، Volume، و VDisk با این فرمان از دستورات diskpart انجام می شود. توجه داشته باشید که برای ساختن هرکدام از موارد بالا باید نوعشان را مشخص کنید
[Create Partition Primary Size=x [noerr
[Create Partition Extended Size=x [noerr
[Create Partition Logical Size=x [noerr
اعدادی که در مقابل Size وارد می کنید باید برحسب مگابایت باشند. مثلا Size=50000
اگر این فرمان را بدون Size استفاده کنید(مثلاCreate Partition Primary ) تمام فضای خالی باقیمانده دیسک را به آن پارتیشن اختصاص می دهد.
Create Volume Simple Size=x Disk=x
[…,Create Volume Mirror Size=x Disk=x,x,[x,x
…,Create Volume Stripe Size=x Disk=x,x
…,Create Volume Raid Size=x Disk=x,x
[Create VDisk File=<path> Type=Fixed Maximum=x [noerr
[Create VDisk File=<path> Type=Expandable Maximum=x [noerr
[Create VDisk File=<path> Parent=<x> Maximum=x [noerr
[Create VDisk File=<path> Source=<x> Maximum=x [noerr
در بین این چهار گزینه شاید Parent و Source برای شما جدید باشند. Parent هنگامی استفاده می شود که بخواهید در داخل یک VDisk ، یک VDisk دیگر بسازید.
اگر قبلا یک VDisk ساخته اید و اکنون می خواهید یک VDisk دیگر بسازید که از روی قبلی ساخته شود از Source استفاده کنید. به یاد داشه باشید که فقط یک کپی از VDisk اولیه ساخته می شود ولی پس از ساخته شدن هیچ ارتباطی با هم نخواهند داشت و نباید از دیدگاه RAID به این قضیه نگاه کرد.
Delete
کافیست پس از Select کردن Partition یا Volume یا Disk مورد نظر از Delete استفاده کنید. برای Delete کردن کافیست Partition یا Volume یا Disk را Select کنیم و در ادامه به روش زیر عمل کنیم. نیازی نیست که نام Partition یا Volume یا Disk را وارد کنید.
در استفاده از این دستور نیز دقت کنید!!
Delete Partition
Delete Volume
Delete Disk
Detail
چنانچه می خواهید در مورد جزئیات دیسک های خود بیشتر بدانید Detail به شما کمک می کند.
Detail Disk
Detail Partition
Detail Volume
Detail VDisk
Detach
با استفاده از این دستور، VDisk هایی که Attach کرده اید را Detach می کند. قبل از Detach کردن، VDisk مورد نظر را Select کنید.
Exit
شما را از محیط DiskPart خارج می کند.
Extend
ممکن است یکی از درایو های شما پر شده باشد و بخواهید حجم آنرا افزایش دهید. یا قبلا بخشی از آنرا Shrink کرده ایدو اکنون می خواهید آنرا برگردانید. می توانید با فرمان Extend این کار را انجام دهید به این شرط که فضای خالی که می خواهید به درایو مورد نظر اضافه کنید بلافاصله بعد از درایو شما قرار داشته باشد، مثلا نمی توانید فضای خالی انتهای دیسک را به درایو های ابتدای دیسک اضافه کنید.
[Extend [Size=x] [Disk=n] [noerr
بکار بردن Option هایی که داخل [ ] گذاشته شده اند ، اجباری نیست. اگر فرمان را بدون Size وارد کنید تمام فضای اختصاص نیافته (UnAllocated) به درایو مورد نظر اضافه خواهد شد. اگر Disk را بکار نبرید، فضای خالی فقط از همان دیسک به درایو مورد نظر اضافه خواهد شد.
نکته اول: اگر دیسک شما Basic است نمی توانید برای افزایش حجم، درایو از دیسک های دیگر استفاده کنید.
نکته دوم: اگر File System درایو مورد نظرتان NTFS است پس از افزایش حجم به صورت خودکار تمام درایو NTFS خواهد شد. چنانچه این اتفاق نیافتد از فرمان زیر استفاده کنید:
Extend FileSystem
نکته سوم: اگر File System شما NTFS نیست افزایش حجم(Extend) انجام نمی گیرد، ولی درایو شما در این فرآیند ناموفق آسیب نخواهد دید.
ادامه ی مقاله را در دستورات Diskpart -بخش سوم بخوانید.
قسمت قبلی مقاله را در دستورات Diskpart – بخش اول بخوانید.
دانلود رایگان دستورات Diskpart – بخش دوم
salam139
14 بهمن 1398
سلام رایانه این پیام میدهد:Operating System Not Found
An operating system wasn’t found. Try disconnecting any drives tha
Missing Operating System
من دستورات Diskpart انجام دادم بعداز تعمیر ویندوز رایانه کار میکند فقط هارد اول اگر کابل هارد دوم وصل کنم پیام …..Operating System نمایش نمیدهد راحل چیست
پارسا
4 خرداد 1401
سلام داداش خوبی برا منم این مشکل پیش اومد ببین تو با دستور diskpart اون فایلی که هنگامی که سیستم می خواد بالا بیاد میخوندش رو حذف کردی و سیستم دیگه بالا نمیاد و disk رو دستکاری کردی واسه همینه تنها راهشم اینه که از طریق بایوس رویه یه فلش که فایل windows داره بوت کنی و اونجا پارتیشن جدید بسازی و دیگه از دیسک چیزی رو جابجا نکن و به ولوم System Rese دست نزن دیگه این اتفاق نمی افته